דיקור מי שפיר

מטרת הבדיקה: בדיקת מי השפיר נועדה לאתר מומים ו/או מחלות גנטיות בעובר.

שבועות הריון לביצוע דיקור מי שפיר: הבדיקה מתבצעת בין השבועות 16-20 להיריון.

מהו דיקור מי שפיר?
העובר גדל ברחם בתוך שק השפיר המכיל את מי השפיר. אל נוזל מי השפיר נושרים תאים עובריים אותם ניתן לגדל במעבדה ולהשתמש בהם לצורך בדיקות גנטיות ובדיקת המבנה הכרומוזומלי של העובר (קריוטיפ).בדיקת מי השפיר הינה בדיקה טרום לידתית בה נלקחים מי שפיר, הכוללים תאים עובריים.

למי מומלץ לבצע בדיקת מי שפיר:
• לנשים עם סיכון מוגבר ללידת תינוק עם תסמונת דאון: תוצאות סקר ביוכימי של שליש ראשון גבוהות 1:400 או תוצאות סקר ביוכימי של שליש שני גבוהות
• כאשר קיים סיכון יתר למחלה תורשתית הניתנת לבדיקה לפי המלצת יועץ גנטי.
• ממצאים לא תקינים בבדיקת אולטרה סאונד של העובר (במהלך סקירת מערכות מוקדמת, סקירת מערכות מאוחרת, או בבדיקת שקיפות (עורפית.
• לנשים המעוניינות להיות בטוחות ב100% שהכל תקין עם העובר

עלות בדיקת מי השפיר:
הבדיקה איננה כלולה בסל הבריאות ותשולם ע”י האישה
במידה והאשה עונה על אחד מן הקריטריונים הבאים הבדיקה תהיה ללא תשלום:
• מעל 35 בעת הכניסה להריון (לפי מחזור אחרון)
• הבדיקה מומלצת על ידי יועץ גנטי (רופא גנטיקאי או יועץ גנטי מוסמך)
בשני מקרים אלו, הבדיקה הינה על חשבון משרד הבריאות. על האשה לפנות ישירות להזמין תור לביצוע הבדיקה, במקום המאושר על-ידי משרד הבריאות, לפי בחירתה.במקרים אלו,השירות ניתן ללא צורך בהתחייבות מהקופה,המימון הוא מלא וללא כל תשלום של האישה.הזכאות לשירות תינתן רק לגבי מטופלות אשר עברו את כל התהליך ללא מימון פרטי מלא או חלקי, שלהן או של מי מטעמן ובכלל זה הביטוחים המשלימים של קופות החולים או ביטוחי הבריאות הפרטיים.
• כאשר התוצאות של התבחין המשולש או במקרה של הריון מרובה עוברים – התוצאות של בדיקת השקיפות העורפית, מראות על סיכון לתסמונת דאון שהוא 1:380 או גבוה מזה, תממן הקופה של האשה את בדיקת מי השפיר.

כיצד מתבצעת בדיקת מי השפיר:

דיקור מי שפיר

בתחילת הבדיקה הרופא צופה בעובר, בשיליה ובמי השפיר בעזרת מכשיר אולטראסאונד. לאחר מכן, הרופא מחטא את הבטן ביסודיות (בכדי להימנע מזיהום). ומחדיר מחט דקה אל שק השפיר תחת הנחיית אולטראסאונד – על-מנת לבחור את המיקום המתאים להחדרת המחט מבלי לפגוע בעובר. לאחר החדרת המחט נשאב נוזל מי השפיר, ונשלח לבדיקות במעבדה. כמות הנוזל הנשאבת (40 -20 סמ”ק) אינה מסכנת את העובר, והיא מתחדשת תוך מספר שעות.

הנוזל הנשאב מכיל תאים עובריים המופרשים מהעור וממערכת העיכול והנשימה אל תוך מי השפיר. במעבדה, מגדלים את התאים בתנאים מיוחדים, וכשמספרם מגיע לכמות מספקת, מבצעים בהם את הבדיקות הדרושות. לאור הזמן אשר לוקח לתאים להתרבות, תשובה סופית לבדיקת כרומוזומים במי שפיר מתקבלת ברוב המקרים לאחר כשלושה שבועות. כדי לקצר את זמן מתן התשובה, ניתן להיעזר בבדיקות מתקדמות ויקרות (בדיקת פיש או PCR) המאפשרות לקבל תוצאות ראשוניות כבר לאחר יומיים.

במקרים חריגים בהם מתעורר חשד לבעיה כרומוזומלית בעקבות ממצא בבדיקת אולטרה-סאונד, או חשד להדבקה במזהמים המסכנים את העובר, ניתן לבצע דיקור שק שפיר גם בשבועות מתקדמים מאוד של ההריון, אפילו בשליש השלישי.

היות ומדובר בפעולה פולשנית, נשים בעלות Rh שלילי וסקר נוגדנים שלילי, אמורות לקבל זריקת Anti-D.

בדרך כלל, הבדיקה אורכת מספר דקות בלבד ואינה כרוכה בכאב רב יותר מאשר בדיקת דם רגילה. לאחר הבדיקה, מומלץ להימנע מקיום יחסי מין למשך כ – 72 שעות, להרבות במנוחה ולהימנע מעבודה מאומצת במשך 48 שעות.
ייתכן ותרגישי לאחר הדיקור כאב מקומי באזור הדקירה, כאב זה תקין וחולף מעצמו. נשים רבות חשות לחצים והתכווצויות קלות של הרחם אשר לרוב אינן מהוות כל בעיה.

יתרונות בדיקת מי השפיר
• מאפשרת אבחון למחלה תורשתית: כאשר קיים סיכון מוגבר למחלה מסוימת, תאי העובר נבדקים ונקבע האם העובר אכן חולה באותה מחלה.
חסרונות בדיקת מי השפיר
• סיכון להפלה כתוצאה מהבדיקה עצמה (1 מתוך 200 בדיקות – 0.5%)
• מבוצעת בשבועות הריון מתקדמים יחסית ובמידה ומתקבלת תשובה שלעובר יש מחלה כלשהי, ובני הזוג מחליטים על הפסקת הריון. בהתאם לגיל ההריון (שבועות 19-21) יש צורך בביצוע לידה מוקדמת בבית החולים.

סממנים לאחר הבדיקה שבגינם יש להגיע לרופא המטפל או למיון:
• עליית חום ליותר מ37.7 מעלות
• התכווציות תכופות, כאבים חזקים או תחושת צירים
• ירידת מים

תוך כמה זמן ניתן לקבל תשובות לבדיקת מי השפיר
כעבור שבועיים-שלושה, תלוי בקצב גדילת תאי העובר במעבדה. לעיתים רחוקות התאים גדלים באופן איטי יותר ונדרש זמן רב יותר.

דילוג לתוכן