תנועות עובר

מתי מתחילים להרגיש תנועות עובר?
יש כאלה שמרגישות שבלעו פרפר שמלטף את הבטן שלהן מבפנים ויש כאלה שמתארות זאת כדג ששוחה ברחם; יש שחשות אותו כבר בשבוע ה- 15 ויש שרק אחרי השבוע ה- 24. העיקר שכל העוברים זזים ברחם, וכולן סופגות בסופו של דבר את הבעיטות המפורסמות. איך מזהים את התנועות ומאיזה חודש רצוי לבצע מעקב?

תנועות עובר לאורך שנים רבות התייחסו לתנועות העובר כאל סימן לקיום הריון ועובר חי. תנועות העובר מוזכרות לראשונה בתנ”ך, כאשר נאמר על רבקה אשת יצחק “ויתרוצצו הבנים בקרבה” (בראשית כ”ה, 22).
בשנים האחרונות הוכח מעל לכל ספק שתנועות העובר בתוך הרחם אכן מהוות מדד חשוב לחיותו ולמצב בריאותו של העובר.

מרבית הנשים ההרות מתחילות לחוש את תנועות העובר בשבועות 20-18. נשים שחוות הריון ראשון ונשים מלאות נוטות לחוש את התנועות מאוחר יותר.

בהתחלה עלולות התנועות להידמות לפעולת מעיים נמרצת, אך לאחר מכן ניתן לחוש בבירור בפעילות מלאת החיים של העובר הכוללת בעיטות וגלגולים.

עד לשבוע 25 להריון אין משמעות לספירת תנועות. לעתים לא תחושי את תנועות העובר, וזה בסדר. אולם, החל משבוע 25 ספירת תנועות העובר היא מדד חשוב לבדיקת חיוניותו.

מהו מספר תנועות העובר היומי?
ממוצע התנועות היומי של העובר עולה בהדרגה מ- 200 תנועות ליום בשבוע ה- 20 להריון, לרמה ממוצעת של כ- 570 תנועות בשבוע ה- 32, ולאחר מכן קיימת ירידה הדרגתית עד כדי 280 תנועות ביום, סמוך ללידה.
בהריון תאומים שיעור התנועות גדול יותר מאשר בהריון עם עובר יחיד.

מדוע התינוק זז בבטן?
כשהעובר מתפתח הוא מתמתח ומכופף את אבריו. ככל שההריון מתקדם, תנועות העובר נעשות ברורות ותכופות יותר; האם עשויה להרגיש בעיטות, אגרוף וגלגולים. בנוסף, העובר עשוי להגיב בתנועה לצלילים שונים, לרעש או למצבי רוח ורגשות של אמו.
אם לא נוח לעובר בתנוחה מסוימת, הוא עלול להתחיל להתפתל. גם מאכלים שונים שהאם צורכת יכולים לגרום לו להיות פעיל יותר. עם הזמן, האם עשויה להרגיש מחזור קבוע של שינה וערנות.

מתי לבצע את בדיקת תנועות העובר?
אם יש לך רושם שהתינוק אינו זז כראוי, ובעיקר אם עברו כ-12 שעות מאז שחשת בו באחרונה. יש הממליצים לבצע בדיקת תנועות עובר בכל מקרה פעמים עד שלוש פעמים ביום.

כדאי לבצע את הבדיקה לאחר ארוחה ושתייה קלה, כי העובר זז יותר לאחר אספקת סוכרים.

איך בודקים?
שכבי על צד שמאל והתמקדי במשימה (כלומר – הימנעי מקריאה, מצפייה בטלוויזיה או כל פעילות אחרת). שכיבה על צד שמאל היא התנוחה שבה יש אספקה מקסימלית של דם לרחם.

הניחי את ידייך על הבטן במשך 30 דקות וספרי כל תנועה שאת מרגישה (גם תנועות עדינות וקלות נחשבות). אם במהלך חצי השעה הזאת את מרגישה פחות משלוש תנועות, המשיכי את הספירה 30 דקות נוספות.

אם הרגשת שש תנועות בשעה, הכל בסדר. אם חשת פחות תנועות, פני לייעוץ רפואי. כמו כן, אם את צופה בירידה משמעותית בתנועות העובר, לעומת בדיקות קודמות, פני לבדיקת רופא.

במה תלוי מספר התנועות היומי המדווח על ידי האישה?
1. בפעילותו העצמית של העובר- לכל עובר קצב משלו.
2. במשך תקופות השינה של העובר.
3. בגיל ההיריון. מספר התנועות ואופיין משתנה במהלך ההיריון.
4. בנכונות האישה להקפיד בספירת התנועות. אישה המתרכזת בספירת התנועות, תרשום יותר תנועות מזו הסופרת תוך ביצוע פעילות אחרת, לכן יש חשיבות לשיתוף הפעולה מצד האישה.
5. בתרופות שהאישה מקבלת- קיימות תרופות העוברות דרך השליה ומשפיעות על תנועות העובר.
6. בגירויים חיצוניים. רעש עז (כמו מוסיקה רועשת), אור חזק ומגע חיצוני בבטן האישה ההרה יכולים לגרום לתזוזת העובר.
7. במצב בריאותו של העובר. במצבים כמו רעלת הריון, סוכרת או מחלות אחרות, עלול להיגרם סבל עוברי, אשר אחד מביטוייו הוא ירידה במספר תנועות העובר, היחלשותן ולבסוף היעלמותן

3 שיטות לעידוד תנועות עובר:
1. אכלי משהו מתוק- הסוכר מעורר לא רק אותך אלא גם אם העובר
2. נשמי עמוק. כשאת נושמת עמוק החמצן שאת מכניסה לגופך חודר את השליה ומגיע לעובר, והוא בתגובה מתחיל לזוז. נשמי נשימות עמוקות מהאף אל הבטן, כך שהיא תגדל, ושחררי את האוויר באיטיות.
3. בצעי נשימה מתחום היוגה. קחי הרבה אוויר ושחררי אותו דרך האף, כאילו את מנסה לכבות נרות עם נשימה מהאף, כשבו זמנית את מכווצת את שרירי האגן.

מהם שינויי קצב תנועות העובר לאורך היום?
גם קצב התנועות במשך היום אינו אחיד. ידוע כי קיימת מחזוריות מסוימת של ערות ושינה של העובר. העובר יכול לישון כ- 10 עד 30 דקות ולאחר מכן להתעורר ושוב לישון, וחוזר חלילה. ככל שההיריון מתקדם, משך השינה ארוך יותר, אך ניתן לשער שתקופות השינה לא נמשכות יותר מ- 30 דקות כל אחת.


ספירה יומיומית של תנועות העובר משמשת כאחת השיטות למעקב אחר מצבו של העובר.
בכל מקרה, באמצעות שיטה זו תוכלי להיות שותפה למעקב אחר מצב בריאותו של עוברך.

דילוג לתוכן