יועצת הנקה

יועצת הנקה הינו מונח יחסית חדש לנשים אשר מציעות יעוץ ועזרה בנושא ההנקה לאישה היולדת. כמו כן, קיימות סדנאות הכנה להנקה. בין השירותים ניתן למצוא:
יועצת הנקה• הכנה להנקה- הדרכה אישית להנקה עוד לפני הלידה
• עזרה והדרכה בטיפול בתינוק
• הדרכה ויעוץ בהנקה לאחר הלידה
• עזרה בהתמודדות עם קשיים בהנקה וסיוע בפתרון בעיות
• הדרכה לקראת גמילה מהנקה

מספר נושאים בהנקה שחשוב שתדעי:

• חלב אם, הינו התזונה האופטימאלית. חלב האם מכיל את כל מרכיבי המזון שהתינוק זקוק להם. ההנקה מחזקת את מערכת החיסון של התינוק, מגנה בפני אלרגיות וחוסר סבילות למזונות, מפחיתה סיכון להשמנה בעתיד, מגנה בפני מחלות דלקתיות במערכת הנשימה ובנוסף, מחקרים מראים התפתחותם קוגניטיבית טובה יותר אצל תינוקות יונקים.

• השתדלי להניק סמוך ככל האפשר למועד הלידה. התינוק עירני מאוד בשעתיים הראשונות לאחר לידתו ורפלקס המציצה בשיאו.

• ההנקה מסייעת גם לאם: היא מקדמת ירידה במשקל באזור הירכיים, מורידה את הסיכון לסרטן השד וסרטן הרחם, משפרת את צפיפות העצם, חוסכת זמן וכסף בהכנה וקניית הפורמולות ומחזקת את הקשר בין האם לתינוקה.

• בהריון השד עובר שינויים בהשפעת הורמונים כהכנה לקראת הלידה וההנקה. אצל כל אחת זה ירגיש אחרת. יש כאלה שתרגשנה גירויים בפטמות ויש כאלה שלא תרגשנה כלום.

• אם מניקה צריכה לאכול יותר מהרגיל, הספרות הרפואית ממליצה על תוספת של כ-300 עד 400 קלוריות ליום ובאופן כללי לא פחות מ-1800 קלוריות ביום- אין זה נכון שצריך לאכול בשביל שניים.

• ישנם צמחי מרפא המגבירים חלב אם, ניתן למצוא הרבליסט שייעץ בעניין. קפסולות של חילבה והרבה קווקר מומלצים באכילה לנשים בריאות המניקות.
בכללי מומלץ שהתפריט יהיה מגוון, יש צורך לצרוך מכל קבוצות המזון (קבוצת הדגנים והלחם, מוצרי חלב, בשר, דגים, פירות וירקות). לא להסתובב רעבה במשך היום – לאכול כל 3 שעות, כמעט כמו התינוק. ארוחות קטנות ומפוזרות במשך היום, יתרמו להרגשת שובע ורוגע. יש להקפיד על שתיה מרובה במשך היום של מים, לפחות 10-12 כוסות ולהימנע משתיה מתוקה.רצוי לצמצם את שתיית הקפאין.

• ניתן לשמור חלב אם במקפיא עד כחצי שנה יש להקפיאו בתוך המקפיא ולא בדלת המקפיא. את המנות שמוציאים מההקפאה ניתן להפשיר בטמפרטרת החדר ואז לחמם בקערה עם מים חמימים לפני המתן. לאחר השאיבה מרכיבי החלב נפרדים ונראה כאילו החלב לא אחיד. לפני המתן ניתן לערבב את הבקבוק (בתנועות סיבוביות, לא לנער!) ואז החלב נהיה אחיד. את החלב שנשאב ניתן להכניס ישר למקפיא או למקרר.
מנה שהופשרה אי אפשר להחזיר ולהקפיא! אך מלכתחילה ניתן לשמור יום-יומיים במקרר ואז להקפיא. כך שאם הכמות שנשאבה איננה מספקת, ניתן לשאוב בשתי שאיבות ולהכניס את שתי המנות למקרר, הביאי אותן לאותה טמפרטורה מזגי בינהם ואז הכניסי למקפיא.

איך לאחסן את החלב השאוב?
אחסון בטמפ חדר (עד 25C ) – עד 6 שעות
אחסון במקרר – עד 8 ימים
אחסון בצידנית עם קרחונים – עד 24 שעות
הפשרה במקרר – עד 24 שעות
הפשרה בחדר – עד 6 שעות
אחסון בתא מקפיא בתוך המקרר – שבועיים
אחסון במקפיא – עד 6 חודשים

• שד מרוקן מתמלא בערך תוך שעה

• צריך לתת לילד לינוק משד אחד עד שהוא משחרר את השד ולא להוציא אחרי זמן מסוים ולהחליף צד. לאחר שסיים צד אחד ניתן להציע לו גם צד שני אם ברצונו להמשיך. בהנקה הבאה, מתחילים מהצד שסיימת.

• אפשר להניח שההנקה תקינה וכמות החלב מספקת לפי שלושה סימנים: עליה תקינה במשקל, מס’ טיטולים מספק עם פיפי ומס’ טיטולים מספק עם קקי. צבע הצואה אמור להיות בצבע צהבהב חרדלי ויכול להיות עם גרגירים. הקפידי על ניהול תקין של הנקה (הנקה עיקרית מצד אחד ותוספת מצד שני)

• אם תתני לתינוק בקבוק בבית החולים גם אם זה רק כמה טיפות קחי בחשבון שקשה יהיה לו לאחר מכן לחזור לשד.

• יש לבדוק מיד לאחר הלידה אם הלשון של התינוק קשורה או לא. לשון קשורה יכולה להפריע למציצה ולבליעה של התינוק ולהקשות על ההנקה.

• אם התינוק חולה כדאי להמשיך ולשאוב חלב, אפשר לשאוב גם “על ריק” רק בכדי שהגוף יידע שהוא צריך להמשיך להפיק חלב

• ההנקה בשבועות הראשונים משמעותית ביותר. לכן אסור לוותר ואפילו להלחם במשך כמה ימים על כך שהתינוק יינק

• הגישה בהנקה היא לזרום ולהניק לפי דרישה. בערך בגיל שישה חודשים יכולה להיות קפיצת גדילה – תקופה בה התינוק יונק בתדירות גבוהה יותר במטרה לאותת לגוף האם לייצר יותר חלב וזאת ע״מ להתאים את כמות החלב לצרכיו הגדלים. קפיצות גדילה אופייניות נמשכות בד״כ בין 24-48 שעות, אך זה משתנה מתינוק לתינוק. אצל חלק מהתינוקות זה יתבטא רק בלילה. אם אכן מדובר בקפיצת גדילה, הניקי לפי דרישה ותנוחי בין לבין.

מתי להאכיל :

יש הרבה גישות לנושא ההאכלה ובסופו של דבר כל אחד מוצא את הדרך המתאימה לו. לכל ילד אופי משלו ודרישות שונות.
הנקה יש כאלו שרעבים יותר ויש כאלו שפחות .בחלק גדול מהמקרים ניתן ליצור עם הזמן שיגרת האכלה שתאפשר נוחות לשני הצדדים. יש לזכור – לא כל בכי משמעו רעב. הנטיה להאכיל בכל אירוע של בכי אינה במקומה. לפעמים הבכי נובע מגזים, מחיתול לא נח או כל סיבה אחרת. הורים רבים מוצאים יתרון ביצירת שעות האכלה קבועות . רוב התינוקות “מסכימים” לשיטה זו , זה אומנם דורש מעט “חינוך” אבל שווה את התוצאה. לא כל התינוקות מסוגלים לשיטת השעות הקבועות, במקרים אילו לא כדאי להכנס למאבקי כח חסרי טעם ולהאכיל לפי דרישות הילד. בילדים אילו יש להזהר מהאכלת יתר עקב פענוח לא נכון של בכי הילד.
זמן ההאכלה צריך להיות זמן איכות עם התינוק או התינוקת. יש להתיחס לילד גם בזמן שהוא יונק. ניתן ליצור קשר עין עם התינוק בזמן היניקה ולתקשר איתו. בצוע מטלות שונות בזמן האכלת הילד עלולה לגרום לניתוק דוקא בזמן בו ניתן להשיג קרבה אינטימית משמעותית עם התינוק וחבל.

האם ניתן לרדת במשקל בזמן ההנקה?
ניתן לרדת במשקל בזמן ההנקה, אך חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת, לרדת במשקל בהדרגה 1-2 ק”ג בחודש. ירידה הדרגתית במשקל ותזונה מאוזנת לא תסכן את התפוקה ואת איכות החלב.

דילוג לתוכן