רפואה סינית ופוריות

הרפואה הסינית תופסת תאוצה בתחום הגינקולוגיה ורפואת הפריון בישראל. מספר מחקרים שפורסמו לאחרונה מצאו קשר בין שיעורי ההצלחה בטיפולי הפריה מלאכותית לבין טיפול בדיקור סיני.
התפתחות תינוק
במחקר שנערך בגרמניה ופורסם בכתב העת המדעי “Sterility And Fertility” השתתפו 160 נשים בנות 28-36, שסובלות מאותה בעיה שגרמה לאי-פריון. הנשים חולקו לשתי קבוצות. קבוצה אחת טופלה בדיקור סיני 25 דקות לפני ואחרי החזרת העוברים לרחם, לעומת קבוצת הביקורת שלא קיבלה דיקור סיני. החוקרים מצאו שבקבוצה שטופלה בדיקור סיני 34 נשים מתוך 80 (42.5%) הצליחו להרות, לעומת קבוצת הביקורת, שבה הצליחו להרות 21 נשים (26.3%).

במחקר נוסף שנערך בישראל, חוקרים מאוניברסיטת תל אביב ובי”ח איכילוב מצאו כי שיעור ההצלחה בטיפולי פוריות עולה משמעותית בשילוב דיקור סיני ונטילת צמחי מרפא. ההשערה: הטיפול ברפואה משלימה משפר את מחזור הביוץ, מגביר את זרימת הדם לרחם ומשרה רוגע על המטופלת

יתרונות הרפואה הסינית:
• במקרה של הפריה חוץ-גופית, הרפואה הסינית מטפלת בתופעות הלוואי הנגרמות עקב לקיחת הורמונים במינון גבוה לפני ההפריה
• טיפול בדיקור סיני יכול להגביר את הפוריות בנשים על-ידי הפחתת המתח והגברת זרימת הדם לאברי הרבייה.
• שיפור תפקוד השחלות המאפשר ייצור איכותי יותר של ביציות.
• איזון הורמונאלי ליצירת זקיקים רבים יותר.
• הזרמת דם לרחם ובכך שיפור איכות ועובי רירית הרחם ומניעת הפלה.
• הורדת תופעות לוואי כתוצאה מהטיפול ההורמונאלי כגון: גלי חום, עלייה במשקל והורדת מתחים אשר פוגעים בהצלחת הטיפול.
• חיזוק המערכת החיסונית.
• מניעת התכווצויות של הרחם ועל ידי כך הקטנת סיכויי הפלה.
• חיזוק הרחם והכנתו לקליטה טובה יותר של העוברים.
• שיפור כמות ואיכות הזרע (לגברים).

האבחנה ברפואה הסינית נעשית על-ידי בדיקת הדופק, הלשון, מעקב חום, אופי המחזור החודשי וצורת התנהלותו. ברפואה הסינית כל אישה נתפסת כמערכת ייחודית, כך ששתי נשים שמגיעות עם אותה אבחנה מערבית עשויות לקבל אבחנות סיניות שונות לחלוטין, ובהתאם לכך טיפול שונה.

על-פי הרפואה הסינית, המחזור החודשי מחולק ליין (YIN) ויאנג. 14 הימים הראשונים של המחזור, עד הביוץ, שייכים ליין (חומר וקור). 14 הימים מהביוץ ועד הווסת שייכים ליאנג (YANG אנרגיה וחום). המחזור החודשי משמש ברפואה הסינית ככלי אבחוני ומבטא את מצבה הבריאותי של האישה.
המצב האופטימאלי הוא איזון, או שאיפה לאיזון, בין היין לבין היאנג.

רפואה סינית פוריות

סיבות לבעיות בפריון על פי הרפואה הסינית
• מערכת הרבייה קשורה קשר ישיר לאנרגיה ולדם, ולכן תלויה באופן ישיר באברים כמו הכבד, הטחול והכליות. חוסר איזון בתפקוד האברים אלה מפריע לפריון.
• לחץ עלול לגרום לבעיות פריון, וגם לתסמונת טרום-וסתית. רצוי ליצור סביבה רגועה, בעיקר בתקופת הביוץ ואחריה.
• פעילות גופנית מאומצת לא מומלצת לנשים שמנסות להיכנס להריון, משום שהיא גורמת לתזוזות קיצוניות של הרחם. פעילות גופנית עדינה, כמו יוגה וטאי-צ’י, עדיפה.

תזונה על פי הרפואה הסינית
תזונה היא גורם חשוב מאוד בהבנת בעיות פוריות ופתרונן. לכל מטופלת ניתנות המלצות שונות, המבוססות על התפיסה הרפואית הסינית של איכויות קור וחום של כל מאכל והשפעתו על האיברים הפנימיים. רבות מבעיות הפריון במערב קשורות למצב של קור, ולכן ממליצים בדרך-כלל להפסיק את צריכת המאכלים והמשקאות הקרים, ובמיוחד בסביבות זמן הווסת, משום שקור קשור גם לכאבים בזמן המחזור.

כאשר אוכלים מאכלים “קרים”, האנרגיה כמו גם נוזלי הגוף זורמים פנימה ומטה, כך שהשכבות החיצוניות ופלג גוף העליון מתקררים קודם. ואילו מזונות “חמים” דוחפים את הדם והאנרגיה מעלה והחוצה.

ניתן להיווכח בכך כאשר אוכלים מאכל “חם” באופן קיצוני, כדוגמת פלפל החריף, מרגישים את גלי החום המציפים את הגוף עד כדי הזעה, המנדפת את החום החוצה. גם אלכוהול גורם לתגובה דומה. מזונות נוספים שנחשבים ל”חמים” כמו שיבולת שועל, אנשובי, ג’ינג’ר, חמאה, גזר, כרוב ופטרוזיליה מספקים חום מתמשך ובונה יותר.

למזונות “קרים”, לעומת זאת, יש את היכולות לבנות דם, כך על פי גישת התזונה והרפואה הסינית, להחיות ולחדש רקמות בגוף. מזונות קרים טובים לטיפול במצבים דלקתיים ולהרגעת הנפש במצבים כמו נדודי שינה (אינסומניה), עצבנות ועוד. דוגמאות למזונות מקררים: סוגים שונים של פירות, חסה, מלפפון, צנון דלעת, קטניות ודגנים, יוגורט, צמחי תבלין שונים כמו מנטה ונענע, אצות, צדפות ועוד.


 

דילוג לתוכן