בדיקת ביוץ
בדיקת ביוץ היא כל בדיקה המאפשרת לאישה לחזות בצורה מדויקת את התקופה הפורה ביותר שלה במהלך החודש. בימים שלפני הביוץ חלים בגוף האישה שינויים הורמונאליים הגורמים לתופעות לוואי כגון הפרשת אלקטרוליטיים ברוק, עליה בחום הגוף בזמן ביוץ, שינויים ברירית של צוואר הרחם ועוד. בעזרת בדיקות פשוטות ניתן בקלות לזהות את השינויים הללו ולדעת שהביוץ מתקרב. קיימות היום מספר שיטות נפוצות לבדיקת ביוץ, החל ממדידת “חום השחר” הותיקה ועד בדיקת ביוץ בעזרת ערכת ביוץ ביתית שניתן לקנות בבתי המרקחת השונים. ניתן לשלב בין השיטות השונות לבדיקת ביוץ על מנת לקבל תוצאה וודאית יותר.
למה עלי לדעת מתי אני מבייצת?
ביוץ הוא תהליך שחל אצל נשים ובו יוצאת הביצית מתוך השחלה. ביוץ מתרחש אחת ל-28 ימים בממוצע והוא הסימן המתחיל של המחזור החודשי אצל האישה. הביוץ חשוב לתהליך ההפריה, אותו תהליך בו הזרע פוגש בביצית והם מתאחדים לתא אחד המתפתח והופך עם הזמן לעובר. לכן, אישה המנסה להיכנס להריון צריכה לדעת מתי נפתח חלון ההזדמנויות לכניסה להריון בכל חודש. רצוי לקיים יחסי מין בתקופה של חלון ההזדמנויות על מנת להגדיל את הסיכויים להיכנס להריון.
מה בודקת בדיקת ביוץ?
בדיקת ביוץ עוזרת לך לדעת מתי הביוץ צפוי. הבדיקה מזהה עליה בהורמון ה-LH – Luteinizing Hormone אשר עולה בצורה ניכרת לפני הביוץ. כאמור, עליה זו קודמת לביוץ וסיכויי ההפריה הם הגבוהים ביותר ב-36 שעות לאחר העלייה ב-LH.
כיצד בדיקת ביוץ יכולה לומר לי מתי הביוץ?
בדיקת הביוץ עובדת על ידי איתור הורמון ההצהבה(LH) בשתן. על ידי שימוש במספר של בדיקות ביוץ, יכולה האישה לראות את רמת הורמון ההצהבה עולה ומגיעה לשיא. לאחר נקודה זו, הידועה כשיא ההפרשה של הורמון הביוץ, ביצית מופרית משתחררת בטווח של 24-48 שעות.
בדיקת ביוץ ביתית (בדיקת שתן)
המונח בדיקת ביוץ ביתית מתייחס בדרך כלל לבדיקת ביוץ על ידי השתן אף על פי שישנן גם בדיקות ביוץ אחרות הינתנות לביצוע בבית.
כדי ללמוד על הורמון LH, מומלץ להכיר לפני כן את הורמון “מגרה זקיק”. בתחילת מחזור הוסת הגוף מייצר את הורמון מגרה זקיק (הורמון FSH). הורמון זה מאפשר היווצרות של זקיק באחת השחלות. כאשר הזקיק מתבגר כראוי, מגיע גל של הורמון LH שגורם לזקיק להתפוצץ ולשחרר את הביצית שבתוכו לתוך חצוצרת הרחם, זהו רגע הביוץ.
איפה רוכשים ערכה לבדיקת ביוץ? האם צריך מרשם?
ערכות בדיקת ביוץ ביתית מוצעות למכירה ללא מרשם בבתי המרקחת ורשתות הפארם השונות. ערכות ביוץ אלו מכילות מקלונים המזהים את השינויים בהורמון LH בשתן. השימוש בערכות ביוץ מזכיר ערכות לבדיקת הריון, ובהתקרב מועד הביוץ המשוער על האישה לבדוק כל יום את השתן בעזרת המקלונים.
אילו סוגי ערכות לבדיקת ביוץ קיימות?
בדיקת ביוץ ביתית מגיעה בשתי צורות – רצועות בדיקה ומקלוני בדיקה לבדיקת זרם שתן – בבדיקה בעזרת רצועות האישה צריכה להטיל שתן אל מיכל ולאחר מכן להחזיק את רצועות הבדיקה בתוך המיכל מספר שניות. בבדיקה עם מקלונים האישה צריכה להטיל שתן על המקלונים. שתי שיטות אלו אמינות באותה מידה.
כאשר מופיע במקלון או הרצועה הקו שמסמן את הפרשת הורמון LH ניתן להניח שהביוץ יתרחש בתוך כ-24 שעות (טווח של 16-48 שעות). במקרה זה יש לקיים יחסי מין זה על מנת להיכנס להריון. לעומת זאת, אם נראה כי הרמון ה-LH לא גדל, התשובה שלילית ולא צפוי ביוץ בזמן הקרוב.
מהם חסרונות ויתרונות ערכת בדיקת הביוץ הביתית
החסרונות של בדיקת ביוץ ביתית הם העלות הדי גבוהה (במיוחד במקרים בהם המחזור לא סדיר ומספר ימי הבדיקה עד לזיהוי הביוץ רב), והצורך לאסוף כל בוקר דגימת שתן. מצד שני, רמת הדיוק של הבדיקה היא גבוהה – כ-99%.
עד כמה ערכות לבדיקת ביוץ הן אמינות?
מרבית ערכות הביוץ המצויות כיום אמינות במעל ל 99%, הן בבדיקות מעבדה והן בשימוש של נשים. מומלץ לבדוק שבדיקות הן באישור ה-FDA האמריקני או רשויות הבריאות באירופה ומיוצרות במפעל בעל ISO 9001.
כמה בדיקות ביוץ צריך ומתי מתחילים לבדוק?
ברוב המקרים, הביוץ מתרחש 14 יום לפני קבלת המחזור, לכן מומלץ להתחיל יום או יומיים לפני הביוץ הצפוי. במחזור סדיר יידרשו בדרך כלל פחות בדיקות מאשר במחזור לא סדיר.
דוגמא (מחזור סדיר): אם המחזור שלך (הזמן מתחילת דימום אחד לתחילתה הדימום שאחריו) הוא בדרך כלל 32 יום, הפחיתי 17 יום ותגלי שמומלץ לעשות את הבדיקה הראשונה ביום ה-15 של המחזור. היום ה-15 של המחזור הוא בדיוק 15 יום מהופעת המחזור (היום הראשון של הדימום הוא היום הראשון של המחזור). אם גם בחודש זה המחזור שלך יהיה באורך של 32 יום, הבדיקה ביום ה-15 תהיה שלילית והבדיקה ביום ה-16 או ה-17 תהיה כבר חיובית.
דוגמא (מחזור לא-סדיר): אם המחזור שלך הוא בין 28 ל-35 יום, מומלץ להפחית 17 מהמחזור הקצר ביותר ובמקרה זה לעשות את הבדיקה הראשונה כבר ביום ה-11 של המחזור. היום ה-11 של המחזור הוא בדיוק 11 יום מהופעת המחזור (היום הראשון של הדימום הוא היום הראשון של המחזור). אין לדעת בדיוק מתי הבדיקה תהיה חיובית, אך ככל הנראה היא תהיה חיובית בין היום ה-12 ליום ה-19 של המחזור. לכן ייתכן כי תדרשנה עד 9 בדיקות לאותו מחזור.
דרך נוספת לדעת שהביוץ מתקרב הוא בדיקה של הריר בצוואר הרחם. כאשר הריר דליל, זהו סימן שהביוץ קרב. שילוב של בדיקת הריר עם בדיקת ביוץ יכול לעזור באיתור זמן הביוץ ובחסכון של מספר בדיקות הביוץ שתעשי.
שימי לב: כדאי לבצע את הבדיקה באותה שעה בכל יום (או בטווח של כשעתיים).
כאשר הבדיקה היא חיובית באופן ברור, אין צורך להמשיך לבצע בדיקות ביוץ בימים שלאחר מכן. כמו כן, אם הינך בעלת מחזור סדיר, רוב הסיכויים כי תבייצי באותו יום של מחזור בכל חודש, לכן תוכלי לוודא זאת בצורה קלה יותר ע”י ערכת הביוץ, בשלב מסוים כשמדי חודש הביוץ מגיע באותו יום של מחזור תוכלי להפסיק את בדיקות הביוץ.
איזו ערכת ביוץ כדאי לקנות?
אם המחזור שלך אינו סדיר (הפרשים של יותר מ-3 עד 5 ימים בין מחזור למחזור, מבחינת האורך) קני ערכה עם 20 בדיקות ביוץ. ייתכן והערכה תשמש אותך לחודשיים-שלושה.
אם המחזור שלך סדיר יחסית, אפשר להסתפק בערכה קטנה יותר. ניתן, כמובן לרכוש ערכת חסכון וכך להשתמש בה במשך מספר מחזורים.
מה אומרות תוצאות בדיקת ביוץ?
תוצאה שלילית – אין עלייה ב-LH:
מופיע רק פס ביקורת או מופיעים שני פסים אך פס הבדיקה חלש מפס הביקורת.
תוצאה חיובית – הביוץ צפוי בקרוב:
מופיעים פס בדיקה אשר הינו חזק יותר או באותה עוצמה של פס הביקורת.
תוצאה לא תקינה:
אין פסים, לא באזור הביקורת ולא באזור הבדיקה.
מה המשמעות של בדיקה חיובית?
זהו הזמן הטוב ביותר לתזמן את קיום היחסים כדי להגדיל ככל האפשר את סיכויי ההריון. מומלץ לקיים יחסים גם סביב היום הזה (לפני ואחרי). ההמלצה הסטנדרטית הינה לקיים יחסי מין יום-כן יום-לא סביב יום הביוץ. מומלץ להתייעץ עם רופא כדי לקבל את המלצה מקצועית.
האם ייתכן שיתרחש ביוץ גם כשכל בדיקות הביוץ יצאו שליליות?
כן. יש לכך מספר אפשרויות:
• יש נשים שבאופן טבעי הורמון ה-LH שלהן לא מגיע לרמה מספיק גבוהה כדי שהבדיקה תזהה אותו. אלה הם מקרים נדירים יחסית, אבל יש לקחת בחשבון כי יכול להתרחש ביוץ גם כאשר אף בדיקת ביוץ לא זיהתה אותו.
• יש נשים שאצלם העלייה ב-LH הוא כל כך קצר שכדי לזהות אותו, הן צריכות לבדוק פעמיים ביום (למשל 10 בבוקר ו-8 בערב). אם במחזור הקודם לא היה אצלך זיהוי של ביוץ, נסי בימים שלדעתך קודמים לביוץ לבצע שתי בדיקות ביום.
• אי הקפדה על ההוראות – אם לא עבר מספיק זמן מהזמן שהתעוררת עד שביצעת את הבדיקה או שהשתן לא היה מספיק מרוכז בגלל שתייה מרובה, ייתכן כי הבדיקה לא תוכל לזהות את הביוץ.
• התחלת לבצע בדיקות לאחר שהתרחש הביוץ.
בגלל כל הסיבות המוזכרות לעיל, יש להיעזר בערכת הביוץ, אך לא לסמוך עליה באופן מוחלט. כמו כן, בכל שאלה מומלץ להתייעץ עם רופא/ת נשים!
האם ייתכן שבדיקת הביוץ יצאה חיובית למרות שביוץ לא התרחש באמת?
למרות שערכות ביוץ הינן מאד אמינות, ייתכנו בדיקות חיוביות שגויות. הגורמים לכך הינם:
• שימוש בהורמונים (כוריגון, הומגון, איקקלומין ועוד).
• שימוש בערכת ביוץ בחודש-חודשיים הראשונים לאחר סיום השימוש בגלולות.
• מצבים רפואיים המשפיעים על הורמון ה-LH
• תופעות של גיל המעבר
• ציסטות בשחלות
• בחודש הראשון אחרי הפלה
• כאשר האישה בהריון.
אם בדיקות הביוץ אכן מזהות את הזמן הכי פורה במחזור, למה לא להשתמש בהן גם כדי למנוע הריון?
תאי הזרע יכולים לשרוד עד 72 שעות לפי דעות אחדות, ואף עד 5 ימים לפי דעות אחרות. העלייה ב-LH היא רק 24 עד 36 שעות לפניי הביוץ, כך שאם תקיימו יחסים לפני שאת מזהה את העלייה, עדיין יכולה להתרחש הפרייה.
אני בודקת ביוץ כבר שלושה חודשים. בכל חודש ראיתי תוצאה חיובית וקיימנו יחסים באותו יום או לילה. עד עכשיו לא הריתי. למה?
ראשית, כדאי לזכור שגם לזוגות בריאים לוקח לפעמים חודשים רבים כדי להרות. ישנם גורמים רבים המשפיעים על יכולתך להרות, אפילו אם קיימתם יחסים בזמן המתאים. אם לאחר שנה של נסיונות להרות אין הריון, מומלץ להתייעץ עם רופא.